Как да се подготвите за продажбата на собствения ви имот?

от Дарина Задурян | 30 юни 2011 | Прочитания: 3686 | Коментари: 1

Когато човек се захване с нелеката задача да продаде свой имот, то той най-вероятно има сериозна причина за това. За да се увенчае делото му с успех, ще му е нужна добра тактика и информираност. Ще изредя някои основни моменти в определянето на продажбената политика за един имот. Не ги подреждам по важност, защото повечето имат еднаква тежест и значение за крайния резултат.

  • Основен момент е правилното формиране на продажната цена. Силното надценяване е лоша и много неактуална тактика. За да разберете реалната продажна цена на имота си, ще трябва да инвестирате определено време в проучване на имотните портали за сходни на вашия имоти, за историята на цените им в последните шест месеца, за „имиджа” на съответния район и търсенето на имоти в него. Ако ви звучи сложно (каквото всъщност си е), доверете се на консултант, който след проучване да ви предложи цена.
  • Дори и много да ви се иска да продадете имота си бързо, не „пренасищайте” пространството с присъствие: не позволявайте на всеки агент, който ви се обади, да предлага имота ви и задължително сключвайте договор за посредничество с онези агенции, на които решите да се доверите (за цялата полза от сключен договор ще направим отделна тема).
  • Много е важно имотът ви да се обявява на еднаква продажна цена – днешните купувачи са интернет – грамотни хора, които разглеждат подробно имотните портали и ако видят имотът ви в 5 ценови варианта, ще решат, че сте на зор или продавате доста отдавна (и двата варианта не са добри за вас).
  • Трябва да подготвите имота си за огледи: едно леко освежаване (ако се налага) ще ви бъде от полза. Ако има скърцащи врати – смажете ги! Ако има мухъл по стените – изгонете го. Преди всеки оглед е добре имотът да е проветрен, подреден и почистен.
  • Подгответе се за продажбата психически, счетоводно и документално. Психическата подготовка оставям изцяло на вашето въображение. Счетоводната подготовка касае случаите, в които ще продавате имот, придобит преди по-малко от три години (дължите 10 % данък върху разликата между цената на придобиване и на продажба), втори имот за календарната година (много е възможно да се наложи ДДС регистрация), имот фирмена собственост (евентуална нужда от начисляване на ДДС) и др. Документалната подготовка изисква минимум: да изнамерите оригиналният си акт за собственост, да се издължите към съответната община по графа „данък сгради и такса смет”, да се убедите, че имотът ви е правилно отразен в АГКК (агенция по геодезия, картография и кадастър). Можете да го направите и онлайн на  http://icadastre.bg/index.aspx?ReturnUrl=%2f (регистрацията и проверката са безплатни).
Ако до тук вече ви заболя главата и придобихте усещане за безнадежност  – има прост и удобен вариант: предоставете имота си за продажба ексклузивно – на една професионална агенция (подберете я внимателно). Тя ще свърши всичко вместо вас, а за спестеното време и нерви вие ще платите една комисионна от 3 %. А може да има и допълнителен бонус: може да платите по-малка комисионна (каквато е нашата практика – за ексклузивни оферти комисионната ни е 2,4 %).

Коментари: 1

  1. AttPS | 1 септември 2011

    Как да се подготвите за продажбата на собствения ви имот? – или би трябвало да гласи: Как ще подготвим и продадем вашия имот, ако ни се доверите – или пък се доверите само на нас!!! Всъщност по тази тема е писано, писано, писано … говорено и прочие, не го възприемам като съвет а опит за самореклама. Защото ако аз като професионалист в бранша ще давам съвет, бих започнал настоящата статия-съвет (която си е направо мултиплицирана от 10ки вече влезли в графа архив подобни) именно с това че: Доверявайки се на ВарнаТренд бихме ви спестили следните главоболия: …Без конкретизиране, без това не харесвам начина по който съветите се превръщат в наръчник на бъдещия купувач на недвижими имоти, или технология на работа остаряла на агенциите. Но изброените булети, са онази малка 50% досадна част за купувача, която трябва той да повери на ВАС ексклузивния агент, доброволно и с усмивка, ако написаното затвърди убеждението че е нелека задачката с досадните стотици телефонни обаждания като начало, но това си е ваш избор …

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.