Как се формират годишните данъци, които плащаме за имота си?

от Даниела Зандова | 21 юни 2011 | Прочитания: 38740 | Коментари: 94

С повишаване размера на ежегодно дължимите данък сгради и такса смет, все по-често хората си задават въпроса на каква база се формират тези данъци и дали съответната община не злоупотребява при изчисляването им. Отговорът сигурно ще ви изненада – до голяма степен размерът на данъците, които плащате, зависи от вас самите! А ето как това се получава:

На първо място, след като придобием имот чрез покупка или учредено право на ползване, сме длъжни в двумесечен срок да декларираме собствеността си в данъчната служба към съответната община, в която се намира имотът ни чрез попълнена от нас самите Декларация по чл. 14 от ЗМДТ (съответно декларация по чл. 32 от ЗМДТ при откриване на наследство). В тази декларация маркираме важните параметри за формиране на данъка, който плащаме, а именно:

Първи параметър: наличие на електрификация, водопровод, канализация, топлофикация, телефонна линия и асфалтов път до имота;

Втори параметър: вид на имота, година на построяване, площ, етаж и използва ли се той със стопанска цел;

Трети параметър: конструкцията на имота – паянтова, полумасивна, ЕПК, панелна и т.н;

Четвърти параметър: жилището основно ли е за собственика;

Пети параметър: година на извършване на основен ремонт, отоплителна инсталация, лукс дограма, шумо- или топлоизолация, специално покривно покритие, луксозни декоративни елементи и облицовки;

Шести параметър: масивни огради, луксозни настилки, спортни площадки, басейни и паркинг, ако сте собственик на имот със земя.

Последните три параметъра съдържат особено важни обстоятелства, които формират размера на данъка.

На второ място служителите на данъчна администрация изчисляват данъчната стойност на имота ви въз основа на информацията, която сте им предоставили в попълнената от вас Декларация и Закона за местните данъци и такси. Става въпрос за т.нар. Данъчна оценка. Формулата за изчисляването й е посочена в Приложение № 2 към ЗМДТ. В най-общия случай тя изглежда така: ДО = БС x Км x Ки x Кх x Кв x Ко x ПЛ, където: ДО е данъчната оценка в левове; БС – базисната данъчна стойност на 1 кв. м в левове; Км – коефициент за местоположение; Ки – коефициент за инфраструктура; Кх – коефициент за индивидуални характеристики; Кв – коефициент за височина; Ко – коефициент за овехтяване; ПЛ – площта на сградата или част от нея в кв. м.

В тази статия ще се спра само на коефициентите във формулата, касаещи ви индивидуално и зависещи субективно от собственоръчно подадената от вас информация в Декларацията по чл. 14 от ЗМДТ.

Коефициентът за инфраструктура (Ки) се определя от попълнената от вас информация за цитирания по-горе първи параметър, като само наличието на топлофикация в имота ви увеличава с 0,06 стойността на данъчната оценка.

Коефициентът за индивидуални характеристики (Кх) пък се определя основно от изброените в петия параметър характеристики, като всяка една от тях има тежест върху данъчната оценка в порядъка от  - 0,60 до  + 0,10.

За мен лично най-голям интерес представлява Коефициентът за местоположение (Км). Именно той е един от двата инструмента, чрез които общината влияе косвено върху размера на дължимия от нас данък. Този коефициент зависи от местонахождението на сградата спрямо зоните в населеното място (и/или категориите на вилните зони). Този коефициент е актуализиран 3 пъти за последните 6 години. Така например, ако имотът ви е категоризиран като намиращ се в Зона I на град Варна, Км в данъчната оценка ще има стойност 88,9! (за сравнение – ако е Зона V – стойността му е 28,1). Друг е въпросът, че срещнах сериозна трудност при откриване на достоверна информация какви са актуалните коефициентите за отделните зони на град Варна  Това, което мога да кажа със сигурност е, че наскоро квартали на Варна са преминали от „по-ниска” в „по-висока” зона, като по този начин местните данъци и такси за имотите в тях се увеличават.

На трето място крайният размер на данъка за вашия имот в град Варна от 01. 01. 2009 г. е съответно 2 ‰ (или 0,2%) за данък сгради и 1 ‰ (или 0,1%) такса смет от стойността на Данъчната оценка. Тези промили важат за жилищните имоти като апартаменти, къщи и вили. При нежилищните имоти таксата смет е 3,9 ‰ (такъв тип имот е и апартамент със статут на ателие!). Това е вторият инструмент, чрез който Общината има възможност да влияе на размера на събираните от нея данъци за имоти. И поради факта, че е доста очевиден, сравнително рядко прибягва до промяната му нагоре.

Важно е да се знае, че има някои данъчни облекчения и отстъпки, от които можем да се възползваме. Всички те са посочени в Закона за местните данъци и такси и в Наредбите на общинския съвет за определяне размера на местните данъци на територията на съответната Община. Най-важните от тях са:

 • За имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50 на сто намаление, ако сте отбелязали това в Декларацията ви по чл. 14 от ЗМДТ.
 • За имот, който е основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление.
 • На предплатилите от 1 март до 30 април за цялата година се прави отстъпка 5 на сто.

Надяваме се всичко това да ви е от полза и не забравяйте да подадете коригираща Декларация по чл. 14 от ЗМДТ, ако сте пропуснали да отбележите нещо важно или има промяна в някои от декларираните вече обстоятелства!

Коментари: 94

 1. Nedyalko Tonchev | 23 март 2012

  Vsqka godina sam pla6tal danaka za edno gili6te. Po pogre6ka sam popalnil v deklaraziqta 4e e s gredored imajki vpredvid 4e pokriva e s gredored. Gili6teto se namira v blok stroen samo s gelezobeton. Mnogo stabilna postrojka. Tazi deklaraziq sam q popalnil predi godini. Izvednag nqkoj v ob6tinata e poglednal kakvo pi6e i sas stara data mi pra6tat izvestie za zadalgeniq. Okazva se 4e s godini nazad mi pra6tat nqkakva gorniza za danaka poradi pri4ina 4e pi6e 4e gili6teto e s gredoored. Trqbva da zaplatq 1500 leva natrupani s godini za danak, kojto az napalno redovno sam pla6tal vsqka godina. Kakto spomenah po gore gili6tnata sgrada e monolitna, gelezobetonni koloni i plo4i i tn. kakvo trqbva da napravq. Ne smqtam 4e vinata e moq 4e do sega ne sa smqtali s godini pravilno danaka. Ako bqha mi pratili golqm danak sled kato sam popalnil deklaraziqta 6tqh da se interesuvam i da razbera 4e sam dopusnal gre6ka. Zatova 4e nqkoj v ob6tinata e spal s godini sega az trqbva da se opravqm. kakvo 6te me posavetvate.

 2. Ива Димитрова | 8 август 2012

  Здравейте, интересува ме основно жилище за собственика или за ползвателите трябва да бъде, а също и при страницата от декларацията, където се попълва за собствеността на земята пише, че се попълва само от хора, които имат имат върху държавна или общинска земя. Моето жилище е върху частна земя, но данъчните ме накараха да го попълня. Правилно ли е или да подавам нова декларация.

 3. Анонимен | 19 ноември 2012

  БЛАГОДАРЯ. ПОЛЕЗНО ИНФО

 4. Мишо Димитров | 4 април 2013

  Можете ли да ми кажете кои от следните характеристики по пети параметър завишават или намаляват данъчната оценка на имота и съответно данъците и с колко /с каква тежест/: година на извършване на основен ремонт, отоплителна инсталация, лекс дограма, шумо- или топлоизолация, специално покривно покритие, луксозни декоративни елементи и облицовки?

 5. Мишо Димитров | 4 април 2013

  Моля, да отговорите на предишния въпрос и за характеристиката “климатична инсталация”. Благодаря за статията като цяло и благодаря предварително за отговора на поставения от мен въпрос.

 6. Дарина Задурян | 4 април 2013

  Г-н Димитров, Ето как цитираните от Вас характеристики променят данъчната оценка:

  Ако не е извършван вътрешен основен ремонт над 20 години:- 0,05 При лошо физическо състояние: от – 0,10 до – 0,60 При наличие на отоплителна инсталация (локално парно отопление, подово или стенно отопление): + 0,04 При наличие на климатична инсталация (която е трайно прикрепена към сградата): + 0,06 При наличие на луксозна или алуминиева дограма: +0,04 При наличие на шумо- или топлоизолация: +0,03 При наличие на специални покривни покрития: +0,03 При наличие на луксозни декоративни елементи и облицовки: +0,02

  Повече по темата можете да намерите в Приложение 2 към ЗМДТ.

 7. Мишо Димитров | 4 април 2013

  Моля, да уточните, дали при промяна на Данъчната оценка +0,03 /примерно/ става въпрос за нейно увеличение, и съответно увеличение на данъците, и че при промяна на Данъчната оценка -0,03 /примерно/ става въпрос за нейно намаление, и съответно намаление на данъците. Благодаря предварително.

 8. Дарина Задурян | 4 април 2013

  Коефициент със знак минус намалява оценката, съответно със знак плюс я увеличава.

 9. Мишо Димитров | 8 април 2013

  Благодаря за отговорите.

  Ако едно лице е декларирало един имот като основно жилище и в последствие декларира втори имот като такова, какво става, отписва ли се автоматично първото жилище като основно и се записва второто като такова, или и двете стават основни? Дали това е противозаконно и дали е проблем за данъчните?

  Данъчните проверяват ли старите декларации на лицето или достоверността на новоподадените такива?

  В декларацията в Таблица 3, Таблица 4, Таблица 3 /продължение/ и Таблица 5 има редове за няколко обекта в една сграда. Ако те са закупени по различно време и вече са подавани декларации за останалите, трябва ли отново да се вписват старите обекти в декларацията на новозакупения имот или се попълват тези таблици само за него.

  Благодаря за отговора предварително.

 10. Дарина Задурян | 8 април 2013

  Основно може да е само едно жилище . Най-вероятно още като подавате втората декларация ще ви попитат кое жилище ще остане основно. В декларацията за новозакупен имот се описва само новият имот.

 11. младен жладимиров | 15 април 2013

  Здравейте,имам 1 въпрос подадох декларация за данъчна оценка на имот в общинаОвча купел ,за около 3 декара земя намираща се на 2км. от землището на Суходол . В парцела няма ток ,вода пътя е черен няма сгради , и ми дадоха оценка 50 хил.лева?Как е възможно това някаква грешка ли е?

 12. Дарина Задурян | 15 април 2013

  Ако парцелът е със статут различен от земеделска земя, вероятно няма грешка.

 13. ст. лазарова | 21 септември 2013

  здравейте,отправям запитване към Вас -как се формира год.данък за притежаван басейн и гараж поздрави лазарова

 14. Диана Николова | 15 май 2014

  След смъртта на баба и дядо, майка ми стана собственик на апартамента им (покупко-продажба с право на ползване до живот). След подаване на декларация за промяна на обстоятелствата, данъкът на въпросния апартамент скочи почти двойно ( от 121 лв. на близо 200 лв.). На какво се дължи промяната и това, че за майка ми това се явява втори имот, има ли значение? Предварително благодаря.

 15. Дарина Задурян | 16 май 2014

  Здравейте, Диана, Вие сама сте се насочили към отговора на въпроса: за починалите родители това е било основно жилище и те са ползвали съответната отстъпка от данък сгради. За майка Ви това е второ жилище и поради това се начислява пълният данък.

 16. О. Георгиев | 4 март 2015

  Здравей те След смъртта на баща ми / като единствен наследник/, наследих апартамента в който живееше и беше ми го дарил приживе, а той беше наследил апартамент от сестра си след нейната смърт. Сега се оказах с два апартамента. При попълване на декларацията трябва да пиша само едно основно жилище, да но в наследения от леля ми апартамент живее дъщеря ми, като за нея това е основно жилище. Как да постъпя. благодаря предварително

 17. Сузи Коен | 21 април 2015

  Купих гараж,пригоден за жилище.Той ми е основно жилище,а аз съм 100% инвалид.Но статута му е на гараж.Правилно ли е да ми начисляват целия данък, без никаква отстъпка?

 18. Сузи Коен | 21 април 2015

  …Ако променя статута на гаража,в който живея и който ми е основно жилище,в статут на жилищен имот,ще се увеличи ли размера на годишния му данък?

 19. Дарина Задурян | 23 април 2015

  Здравейте, Сузи. Вероятно Ви начисляват целия данък, защото гаражът е нежилищна площ и не бихте могли да ползвате отстъпките, определени за жилище. Както Ви обясних в мейла, изпратен на личната Ви поща, промяната на статут е скъпо, бавно и не винаги възможно мероприятие. А по отношение на данък недв. имот – не, няма да се увеличи, ако се промени статута.

 20. Стефан | 24 април 2015

  Здравейте,въпроса ми е следният :защо се вдигна данъка сгради на апартамента ми от 130 на 180лв.,след като го продадох на малолетният ми син,които е на 11г.и е с ТЕЛК50%.,като ние със съпругата ми сме с правото на ползване докато сме живи.В началото на годината получих писмо от данъчна служба и данъка беше 130лв.След като подадох декларация за промяна на собствеността по чл.14данъка,приложих и ТЕЛК решението,се вдигна на : за мен 92лв.и за съпругата ми също 92лв.и общо 184лв.Предварително Благодаря!

 21. Дарина Задурян | 24 април 2015

  Здравейте, Стефан, Много е важно какво точно сте писали в декларацията по чл.14. Повече по въпроса ще намерите в мейла, който изпратих на личната Ви поща.

 22. Маргарита Йорданова | 4 май 2015

  Здравейте , Искам да помоля ,ако има възможност за отговор. Имам апартамент – чисто дарение от родителите ми , Майка ми почина и аз съм единствен наследник на жилището и. Искам да попитам следното . След като със съпругът ми се преместим във второто – скоро унаследено жилище и го обявя за основно , другото в което сме живяли първоначално ще остане заключено . Данъкът на имота може би ще се вдигне ,но какво ще стане с данък смет в случая !? Благодаря за отговора ! С уважение Йорданова

 23. Yiana | 23 февруари 2016

  Здравейте , интересува ме закупуването на имот със статут на офис . Ще имам ли и какви финансови утежнения заради статута на жилището , което ще се ползва за живеене , и е основно .Благодаря !

 24. Дани | 17 юни 2016

  Здравейте, наскоро закупих апартамент без право на ползване (акт 16) . Кога трябва да попълня данъчна декларация, сега или след като получим разрешението. Етапът е на груб строеж пред акт 15

 25. НИКОЛА НИКОЛОВ | 17 февруари 2017

  Имам наследствено място, намиращо се в община Студентска. мисля, че статута му е земеделска земя. На него няма нищо /ограда, ток ,ВК/, освен гола земя осеяна с тръни и драки. Въпросът ми е, защо ми начисляват данък и такса смет. Редно ли е?

 26. Дарина Задурян | 20 февруари 2017

  Г-н Николов, имате отговор на личната си поща.

 27. Димитър Стоев | 20 февруари 2017

  Здравейте, преди месец купих апартамент в новоизградена сграда. Преди седмица получих акт 16 и трябва да подам данъчна декларация. Общата площ на апартамента е 74 кв.м. като в нея влизат и 7,50 кв.м. идеални части от общите части на сградата. Площта на самият апартамент е 66,5 кв.м. Коя квадратура трябва да впиша в таблица 3 колона 7 на данъчната декларация? Благодаря предварително!

 28. Дарина Задурян | 20 февруари 2017

  Г-н Стоев, можете да видите отговора на питането си в имейла, от който сте изпратили запитването.

 29. Хабил | 23 февруари 2017

  Здравейте имам наследствен имот на село който имот има разлика във квадратурата по скица е 527кв. И 15 квадрата неуредени регулационни сметки а във данъчна отценка излиза 450кв. Сградата също има разлика със 19квадрата по мои измервания сградата е 57кв. Според данъчната отценка 35кв.и второстепенна постройка 21кв. Според данъчна отценка 24кв. Какво трябва да правя аз за да оправя тази бъркотия от 1957година

 30. Дарина Задурян | 23 февруари 2017

  Можете да видите нашия отговор на личната си поща, Хабил.

 31. Хабил | 24 февруари 2017

  Здравейте пак значи става въпрос за община със 39 села която община е една от най – големите във България пуснал съм искане за търпимост и съм платил такса бърза поръчка която поръчка трябва да се изпълни във срок от 14 дни но от общината ми казват че главния архитект е във болнични и няма как да ми подпише удостоверението и евентуално аз да си свърша работата въпроса ми е кой трябва да замества главния архитект и аз към кого трябва да се обърна да ми свърши работата

 32. Дара | 2 март 2017

  По каква цена се наплаща имот между наследници?По данъчна или пазарна цена?Двата наследника са собственици на имота в равни части,като единия наследник иска своя дял.Благодаря.

 33. Начев | 6 март 2017

  Здравейте, Трябва да внеса данъчна декларация, но преди да го сторя реших да попитам нещо, за да бъде ясно и на други, които стигнат до следната ситуация. Ще живея в жилище, в което имам 50% участие и което ще ми е основно (аз и нямам друго). Съсобственичката обаче има и второ жилище. Данъчното облекчение, което мога да ползвам в случая е 25% или 50 % от пълната му стойност?

 34. Дарина Задурян | 7 март 2017

  Здравейте, Дара. Отговорили сме на ел.поща.

 35. Дарина Задурян | 7 март 2017

  Здравейте, г-н Начев. Тъй като във въпроса си сте подчертали, че искате отговорът да е полезен и за другите, го публикуваме тук. Като собственик на 50 % от имот, Вие плащате 50 % от дължимия за имота данък и съответно ще ползвате отстъпка от данък сгради за своята половина.

 36. СИЛВИЯ ПОПОВА | 9 март 2017

  Здравейте! Имахме два семейни апартамента, единият от които дарихме на дъщеря ни преди 12 години.Аз,нейната майка, запазих правото си на ползване върху дарения апартамент и плащам 400 лв. годишен данък за него.Въпросът ми е: ДАРЕНИЯТ АПАРТАМЕНТ,ЧИЙТО ПОЛЗВАТЕЛ СЪМ,КАТО ВТОРО МОЕ ЖИЛИЩЕ ЛИ СЕ ТЪЛКУВА СПОРЕД ЗМДТ, И КАК ТОВА ВЛИЯЕ НА ДАНЪКА,КОЙТО ПЛАЩАМ ЗА НЕГО? ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

 37. Дарина Задурян | 10 март 2017

  Здравейте, Силвия! Отговорът ни е изпратен на електронната Ви поща.

 38. Мариана Атанасова | 12 март 2017

  Здравейте! Миналата година дарих жилище на дъщеря си с право на живеене в него, като имам друго основно жилище. Каква беше изненадата ми тази година като разбирам, че трябва да платя по-голям данък за правото ми на ползване в дареното жилище, отколкото дъщеря ми, която на практика се явява негов собственик. Нищо не разбирам и моля, да ми обясните защо се получава така или да ме посъветвате нещо. Благодаря предварително!

 39. Дарина Задурян | 13 март 2017

  Здравейте, Мариана! Отговорихме Ви на личния Ви имейл.

 40. Катя Шуманова | 28 март 2017

  Здравейте, предстои ми купуване на апартамент от фирма. Бихте ли ми казали данък сгради и такса смет на фирмата дали са по-високи отколкото за физически лица – колко процента? Притеснява ме високия данък. И още един въпрос – когато е първо основно жилище данъкът дали е 50% по нисък, отколкото за всяко следващо?

 41. Дарина Задурян | 28 март 2017

  Здравейте, Катя! Изпратихме отговор на имейла Ви.

 42. Димчо Маринов | 29 март 2017

  Здравейте! Собственик съм на жилище, в което повече от 15 години живее единствено майка ми (в качеството си на ползвател, съгласно нотариалния акт). За три последователни години данъчната оценка скочи от 18 000 на 22 000, а после на 35 000, като последната година бяха вдигнати и промилите, а данъкът стана от 90 на 190 лв. Моля, обяснете ми на какво основание е вдигната данъчната оценка, респ. данъка, ЗАКОННО ЛИ Е ТОВА, и дали може майка ми, като данъчно задължено лице и единствен ползвател да ползва данъчни облекчения? Благодаря Ви, ще очаквам отговор по e-mail! Поздрави на Вас и екипа Ви!

 43. М.Христов | 5 април 2017

  Здравейте!Миналата година аз и синът ми бяхме съсобственици на жилище.Той 1/3, а аз 2/3. Данъчна оценка-от 2016г- 51342лвСъщата година Дарих на сина ми моите 2/3 и запазих пожизнено и безвъзмездно вещно право на ползване върху дарените 2/3 идеални части от имота. Имота не е ОСНОВЕН за мен,не е ОСНОВЕН и за сина ми.За 2016г-данък сгради и смет платени 148лв.За 2017-получих съобщения от общината за сина ми -собственик такса сграда и смет 179лв.ОТДЕЛНО ЗА МЕН -ПОЛЗВАТЕЛ ТАКСА СМЕТ И СГРАДА 119ЛВ!!! Не разбирам КАКВО СТАВА.МОЛЯ ОТГОВОРЕТЕ НА имейла ми.Горещо благодаря предварително

 44. Дарина Задурян | 6 април 2017

  Г-н Маринов и г-н Христов получиха нашите отговори на електронната си поща.

 45. Е. Бaев | 9 май 2017

  Здрaвейте ! Зa дa се обяви едно жилище зa основно, необходимо ли е aдреснaтa регистрaция нa собственикa дa бъде същaтa кaто aдресa нa жилището? Блaгодaря!

 46. Дарина Задурян | 10 май 2017

  Здравейте, г-н Баев! Не е задължително адресната регистрация на собственика да е на адреса на имота. Достатъчно е адресната регистрация да е в същото населено място. В различните от този случаи с копие от нот.акт получавате от съответната Община удостоверение за настоящ адрес на адреса на имота и представяте удостоверението в Местни данъци.

 47. Антон Станков | 25 май 2017

  Здравейте. Съсобственик съм на къща, заедно със съпругата ми и майка и. Доста време се борих да се сдобия с Удостоверение за ползване на строеж и трябваше да го декларирам. Попълних декларация и вече два пъти ме връщат с корекции. Въпросът ми е такъв: Къщата по проект е на един етаж и тавански етаж. над първия етаж е плоча. Над втория – тавански етаж е гредоред и гипс картон, върху който в подпокривното пространство има изолация. При първоначалното деклариране съм отбелязал, че конструкцията е М1. Сега ми казаха, че трябва да е М3 и ще имам високи данъци!!! Това правилно ли е, след като целият втори етаж е покрит с гредоред? В проекта пише едноетажна сграда и таван, но в годините се е променила уредбата и зидовете до 1,5 м. височина също са жилищни площи. Другото ми питане е, кое жилище да е основно тази къща или апартамент в същото населено място? Живеем почти поравно и в двете жилища! Благодаря и успех!!!

 48. Дарина Задурян | 25 май 2017

  Здравейте, г-н Станков! Имате отговор на имейла си.

 49. Радостина георгиева | 30 май 2017

  Здравейте! Имаме интерес към закупуване на апартамент със статут на таванско складово помещение в центъра на Варна! Интересува ме какви са промилите на данък сгради и смет! Жилището е без скосове, с парко място, изложение север-юг, без маза, но с килер, височина не по-малко от 2,50 м! Дали ще имаме проблем за промяна на статута му!

 50. вики | 31 май 2017

  Здравейте!Купихме къща на село с кредит от банка .Вноската ни е доста голяма .Къщата е на 3 етажа .Ново строителство върху стар първи етаж.С акт 14 или 15-недовършена .Единствено жилище ни е !Има и декар и половина земя.нормално ли е данъка ни да е 400лв.По 200лв на мен и 200лв. на мъжа ми.Като 100лв. е данък имот и 300лв.такса смет.Предварително благодаря!

 51. Дарина Задурян | 19 юни 2017

  Здравейте, Радостина Георгиева. Отговорът ни е на пощата Ви.

 52. Дарина Задурян | 19 юни 2017

  Здравейте, Вики! Имате отговор на имейла, от който сте изпратили питането си.

 53. Кацарова | 15 юли 2017

  Г-жо Задурян, бихте ли отговорили и на моя и-мейл това, което сте отговорили на СИЛВИЯ ПОПОВА и Мариана Атанасова? Благодаря предварително и поздрави на Вас и екипа Ви!

 54. Дарина Задурян | 17 юли 2017

  Здравейте, госпожо Кацарова. Препратила съм на Вашия и-мейл поисканите отговори. Дано Ви бъдат полезни!

 55. До Недялко Тончев | 7 август 2017

  Пиши на кирилица.

 56. Елеонора Попова | 23 октомври 2017

  Здравейте!Купих апартамент на 12.06.2017г. и веднага ми начислиха данък сгради и смет.Нали през 2017г се плаща данък за 2016г. когато не съм била собственик? Или аз нещо бъркам? Благодаря Ви предварително! с уважение Попова

 57. Даниела Божинова | 29 октомври 2017

  Здравейте! Знаете ли дали собствениците на санирани (от държавата) жилища ще трябва да подадат декларация за това, че въпросните жилища вече имат топлоизолация и съответната дограма пред Местните данъчни служби? Ще се вдигне ли данък имоти в резултат на санирането предвид методиката на изчисляването му?

 58. Дарина Задурян | 7 ноември 2017

  Здравейте, госпожо Попова! Определено бъркате – през 2017 година плащате данъка за текущата година, при това с отстъпка от 5%, ако го платите изцяло до края на април. Разбира се, ако не сте плащали за предходна година първо ще Ви вземат стария данък, а след това и този за настоящата година. Щом сте купили имота на 12.06.2017 година, трябва да плащате данък от месец юли 2017 г.

 59. Дарина Задурян | 7 ноември 2017

  Здравейте, госпожо Божинова! Промяната в обстоятелства, свързани с имот, трябва да бъде декларирана в двумесечен срок от нейното настъпване. Предвид методиката на изчисляването на данъка, топлоизолацията и дограмата вероятно леко ще повишат оценката, съответно и данъка.

 60. Красимира Нгуен | 30 ноември 2017

  Здравейте гжо/гжа Задурян!,Бихте ли ми отговорили на въпроса който е задал Димитър Стоев.Благодаря ви предваритело!

 61. Ивелин | 20 декември 2017

  Колко лева данък ще плащам на апартамент двустаен в кв.Бриз Варна 49кв. реални 43кв.

 62. мими | 22 декември 2017

  Бихте ли ми казали правилно ли разбирам-за основно жилище се плаща 50% процента от дължимия ДЗ.Имам два апартамента,като единият е закупен преди една година,а другият преди около 15 години-основното жилище.Притежавам и 50% процента от селска къща наследена от починали родители.

 63. ЦАНКОВА | 2 януари 2018

  Здравейте, живея в общинско жилище от 110 кв и ТБО е 220 лв. От скоро ползвам и общитско паркомясто и ТБО за него е 217 лв. Паркомястото е в подземен паркинг и е 13 кв. м. Не мога да разбера защо и за двата вида имот плащам еднаква такса битови отпадъци. И къде мога да проверя защо е така.

 64. Дарина Задурян | 5 януари 2018

  Здравейте, Красимира, изпратих Ви отговор на имейл.

 65. Дарина Задурян | 5 януари 2018

  Здравейте, Ивелин. Ако сте прочели статията по-горе, би следвало да сте разбрали колко сложна е таблицата, по която се формира годишния данък. В тази връзка нямам отговор на въпроса Ви. Отговорът ще получите още в края на януари /респективно до два месеца след като сте подали декларацията си по чл.14 от ЗМДТ/, когато е възможно плащането на годишния данък на касите на служба МД.

 66. Дарина Задурян | 5 януари 2018

  Здравейте, Мими. Да, ползвате отстъпка от Данък сгради 50 % за основно жилище. За всички останали имоти на свое име плащате пълен данък.

 67. Дарина Задурян | 5 януари 2018

  Здравейте, г-жо Цанкова. И на мен ми се вижда странна тази ТБО за паркомястото. Единственият начин да разберете причината е да поискате от МД копие от дан. декларация, с която е декларирано паркомястото.

 68. Мария | 14 февруари 2018

  Живея в Гърция, но имам жилище в България, където са ми адресната регистрация и багажа. Мога ли да го регистрирам като основно, и в същото време да декларирам, че не живея там, за да ми се намали таксата смет?

 69. Дарина Задурян | 15 февруари 2018

  Здравейте, Мария. Няма начин да посочите едно жилище за основно и в същото време да декларирате, че не живеете там.

 70. Илина Илиева | 25 февруари 2018

  Здравейте!На 16.09.2017г почина свекъра.По закон наследници са неговата съпруга и моят съпруг.Как може да разберем кой какъв дял притежава от имота.Понеже не сме в добри взаимоотношения.Нашият данък е близо 200лв,а нейният е 50лв.,защо има такава разлика?Данъчната декларация е подавана от нея.Ние живеем на етаж от къща около 100 квадрата.В двора на къщата има допълнително постройки като една от тях е къща,а по документи го водят лятна кухня.Тя живее там.Има си партида за вода и ток …всичко необходимо.Мъжат ми и т я мислим ,че всичко е 50/50.В нашия случай т притежава половината етаж в който ние живеем и ние притежаваме половината от нейното.(така ли е?)Не сме се сблъсквали с тези неща и сме запознати.Незнаем къде и кого да попита ме.Моля ако имате възможност да отговорите и на имейла.

 71. Дарина Задурян | 26 февруари 2018

  Здравейте, Илина, Имате отговор на личната си поща.

 72. Владимирова | 27 февруари 2018

  Здравейте, искам да попитам какви действия да се предприемат при направена грешка за данък на недвижимо имущество – начислен е данък за две жилища, като се притежава само едно?

 73. Дарина Задурян | 28 февруари 2018

  Здравейте, г-жо Владимирова. Всяка грешка, свързана с местни данъци се поправя с коригираща декларация, подадена в съответното подразделение на служба Местни данъци и такси, придружена, разбира се, със съответния документ, подкрепящ корекцията.

 74. Кирилов | 21 март 2018

  Здравейте, имам парцел с голяма денивелация и смятама да строя къща която да бъде вкопана под нивото на прилежащата улица( тротоар). Истина ли е, че за помещения които са подземни не се дължи данък или се дължи по-нисък?

 75. Мария | 29 март 2018

  Здрейте, Предстои закупуване на недвижим имот сас статут на кабинет в жилищна сграда. Би ли се отразило това върху размера на данъка и има ли особени специфики, на които трябва да се обърне специално внимание. Предварително Ви Благодаря за съдействието!

 76. ПАВЛИНА СИМЕОНОВА | 30 март 2018

  Здравейте!Закупих офис,който ще ползвам като жилище и то основно.При подаване на декларацията мога ли да запиша ,че ще е основно и не се използва за стопански цели.

 77. Диляна Цонева | 14 май 2018

  Здравейте!

  Искам да закупя пет съседни имота (земеделска земя). Има възможност за обединяването им в един. Ще има ли разлика при заплащането на таксите при сделката пред нотариус, ако имотите са 5 или 1 обединен? Ще има ли разлика в дължимия годишен местен данък към общината, ако имотите са 5 или 1 обединен?

 78. З.Желязова | 27 юли 2018

  Здравейте! Искаме да купим помещение със статут на офис,което е в жилищна сграда, и да живеем в него. Къде трябва да отида за смяна на статута? Предварително благодаря!

 79. Елеонора Русева | 29 юли 2018

  Здравейте. Закупих земя в регулация и искам да построя басейн частен, но за обществено ползване, както и да построя паянтова постройка от панели за дискотека. Какво трябва да плащам като данък и всички други такси.

 80. Дарина Задурян | 30 юли 2018

  до З.Желязова имате съобщение на пощата си. На кратко казано по темата от питането Ви – смяната на предназначението става след одобрен проект и разрешение за строеж. Процедурата се извършва в съответното кметство/община по местонахождение на имота.

 81. Дарина | 30 юли 2018

  До Елеонора Русева –

  Госпожо Русева, въпросът ви трябва да бъде насочен към съответната общинска служба по местонахождение на земята.

 82. Елица Михайлова | 2 август 2018

  Здрвейте, наскоро регистрирах нов имот, който ще ми бъде основен и исках да го тбележа в данъчната декларация, но служителят ми каза, че нямало как да сменят кое жилище ми е основно и че по подразбиране първото закупено се води такова. Сега като четох виждам,че не е така. Проблема е, че при попълването на данъчната декларация за първото ми жилище не помня, дали съм отбелязала, че е оснвно и реално не знам дали въобще ползвам облекчението. Има ли как да проверя дали поне за първото ми жилище е начислено 50 намаление? Благодаря предварително за информацията!

 83. Дарина Задурян | 3 август 2018

  Елица Михайлова – имате отговор на мейла си. За останалите четящи – никой не може да ви налага кое от жилищата си ще посочите като основно! Имате право да получите копие от архива на МД на всяко ваше заявление или декларация.

 84. Мария Иванова | 27 август 2018

  Здравейте, ние с мъжа ми закупихме жилище което е декларирано, като основно, но ни направи впечетление че данъка, който получихме не е начислено 50 отстъпка. Жилището е първо и единствено и за двамата, въпроса ми е какво трябва да подадем, като документи, за да бъде отразена това 50 намаление? Благодаря и приятен ден!

 85. Дарина Задурян | 29 август 2018

  Здравейте, Мария! За да ползвате отстъпка от 50 % на данък сгради за един имот, трябва да са изпълнени следните условия: имотът да е със статут на жилище, да е отбелязан като основно жилище в декл. по чл.14 и ако сте с постоянен адрес в друга община – да представите удостоверение за настоящ адрес от кметството по местонахождение на имота. Ако сте спазили всички тези изисквания, няма причина да не Ви е направена отстъпката.

 86. Илиана Илиева | 8 септември 2018

  Здравейте. Въпросът ми е доста сложен/за мен/ тъй като до сега не ми се е налагало да се занимавам с такива неща.Та….преди година почина баща ми,аз и майка ми сме наследници на етаж от семейна кооперация,който е на груб строеж. Те не са живяли заедно и отношенията ни не бяха добри,поради което незнаех с какво се сблъсквам. Когато подавах данъчна декларация се оказа че плащам данък само на 2 тавански стаи и гараж. Разбрах че етажа няма актове.Другите собственици имат всички необходими документи и нот.актове. Как да разбера от кой точно акт да започна и какви актове има къщата.Мисля че трябва само акт 16,тъй като 14 и 15 би трябвало да са вадени за да послужат и на другите съсобственици.Моля за съвет.

 87. татяна | 26 септември 2018

  Подадох декларация за къща,което ми е единствено жилище,поради придобиване на ТЕЛК.при попълване на декларация,служителката в НАп ме накара да запиша на отделен ред всеки етаж от къщата,тя е на 2 надземни етажа и един подземен,в който се намират избените помещения и гараж.Застрена площ е от 90 м.кв.на первия етаж,сутерена 59 и втория етаж близо 50 м.кв.,но в нотариалния акт посочена само застрена площ 90 м.кв.Сега ми начисляват данък смет за сутирен и за 2 етажа,но жилището ми е едно,с вътрешна стълба,на 1 етаж кухня и хол ,на втория 2 спални и баня.Вместо да ми се намали данъка сега ми е увеличен ,както и такса смет.Сега какво мога да направя?Да подам ли корегираща декларация?дали е правилно да записвам всеки етаж на отделен ред,след като те са едно жилище,а не отделни такива?И правилно ли е да пиша на сутирена ,че е гараж,след като и той е свързан с вътрешна стълба и по принцип не е отделно направено помещение.В Нотариалния акт пише еднофамилна къща на 2 етажа,състояща се от сутерен на кота-2,10,на който са разположени гараж и три избени помещения

 88. Дарина Задурян | 1 октомври 2018

  Здравейте, Татяна! Имате отговор на имейла си.

 89. Ивайло Боевски | 23 октомври 2018

  Здравейте. Майка ми Иванка Христова Петрова на 88 г. живееща в София, наследи апартамент в Троян от починалата дъщеря на свой брат през 2016 г. Починалата и племенница приживе е подала декларация по чл. 14 от ЗМДТ като е посочила, че конструкцията на сградата е М1. Когато майка ми наследи апартамента е попълнила нова декларация, че конструкцията на сградата трябва да е М3!!! Това правилно ли е, след като нищо не се е променило по сградата. Кой може да определи каква е конструкцията на сградата, къде това е записано и могат ли община Троян отдел “местни приходи и такси” самоволно да променят типа на сградата? Възможно ли е да се подаде коригираща декларация? Благодаря и ще чакам отговор!!!

 90. Дарина Задурян | 23 октомври 2018

  Здравейте, г-н Боевски. Имате отговор на електронната Ви поща.

 91. Руска Пашова | 19 ноември 2018

  Здравейте ,собственици сме на къща построена през 1988 година. Къщата е на два етажа гаражи и тавански помещения.Обитаем или по точно е само първия първия етаж и гаражите.Всяка година подаваме декларация за втория етаж за по нисък данък за втория етаж тъй като е необитаем или по точно незавършен.Про подаване на таз годишната декларация ни бе казано че трябва да доплатим за всички тези години тъй като при подаване на първата декларация сме писали че къщата е масивна а трябвало да пищим че е монолит .Това са много години и не можем да си спомним .Навярно лицето което е приемало декларацията е посъветвала съпруга ми или пък той така е сметнал че къщата е масивна и писал така Какво ще ни посъветвате. Благодаря Ви предварително.

 92. Дарина Задурян | 19 ноември 2018

  Здравейте, Руска Пашова! Къщата във всички случаи е масивна, вероятно имате предвид, че до сега сте отбелязвали М 1, а в последната сте отбелязали М 3. Ако къщата е с бетонни плочи между етажите, то тя попада в конструкция М 3, която оформя по-висок данък и поради това със задна дата – но само за последните 5 години – ще начислят доплащане.

 93. Румяна Иванова | 4 декември 2018

  Здравейте! Родителите ми искат да купят жилище на големият ми син, който е на 11години и е с ТЕЛК. Разведена съм с баща му, нямам жилище на мое име. Неговото телково решение има ли някакво отношение към данъка? Питам, защото ми прави впечатление, че по- горе е коментирано? Благодаря!

 94. Ренета Маринкова | 13 декември 2018

  Здравейте! Имам следният въпрос, какъв процент от данъка плащат ползвате ли те? Имам имот сграда и земя, придобити чрез дарение от моите родители, те остават ползвате ли! Данъка е по голям на тях по отделно на всеки, отколкото моят. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.