Закупуване на имот чрез ипотечен кредит в десет стъпки

от Даниела Зандова | 29 юни 2011 | Прочитания: 24658 | Коментари: 7

Много често при сделките с недвижими имоти на купувачите се налага да използват банков заем за финансиране на покупката им. Причините за това са субективни, но генерално могат да се обобщят в: липсата на налични свободни средства или пък нежеланието да се „затвори” в имот голяма сума за дълъг период от време.

Темата, разбира се, е обширна и многократно коментирана, а за някои купувачи – до болка позната и изстрадана. Затова бих искала тази статия да послужи на бъдещите купувачи на имоти чрез банков кредит. Схематично ще набележа по-долу двата основни аспекта по темата, а именно – кой банков продукт е добър за нас и как протича самата процедура по закупуване на имот чрез кредит.

Първият аспект засяга запознаването с елементите, включени в продукта ипотечен кредит. В следствие на голямата конкуренция между банките, те вече се опитват да предоставят максимално прозрачна информация в своите рекламни клипове и корпоративни уеб сайтове. Така вече термини като „Годишен процент на разходите”, „Такса за проучване”, „Банкова комисионна за разрешаване на кредита”, „Наказателна лихва за предсрочно погасяване”, „Годишна такса за управление на кредита” и т. нат. не са предвидливо прикрити зад изкушаващото „6,7 % годишна лихва!”

Но ето откъде трябва да започнете:

Първо - направете си добра сметка с колко пари разполагате в наличност. Известно е, че банките финансират до 90% от стойността на имота, в общия случай 70-80%, а останалите са самоучастието на кредитополучателя в покупката.

Второпод „стойност на имота” се има предвид не цената, за която искате да придобиете имота, а изчислената цена от експерт-оценител или служител на банката. Този тънък момент е спънал не един или двама купувачи. Така например, при обявен на пазара имот за 40 000 евро, оценката, направена за него, може да не надхвърля 35 000 евро и съответно банката да ви отпусне 90% от тези 35 000 евро. Т.е. наличните ви 4 000 евро за малко да не стигнат да се сдобиете с желания апартамент. Между другото, дължите стотина лева за изготвянето на тази оценка. Ако вашият случай е точно такъв, не се отчайвайте! Оценката на имота е силно субективна. В зависимост от оценителя (методът на изчисление или определената тежест на даден метод за оценяване в крайната стойност на оценката), нейната стойност може да се промени с до 20%. Затова прежалете още стотина лева и се доверете на друг, по-благосклонен оценител. Със сигурност никоя банка не желае да ви изпуска като клиент.

Трето и четвърто – все пак прегледайте всичко преди да разписвате Договор за отпускане на ипотечен кредит и питайте ако нещо не ви е ясно. Възможно е да трябва да използвате допълнителни услуги към банката като: застраховка живот, застраховка имот, задължително разплащане на комунални разходи и превод заплата. А предвидили ли сте разходите за нотариално прехвърляне на собствеността върху имота и за учредяване на договорна/законна ипотека за него, които почти винаги са за сметка на купувача?

Петото направление вече навлиза във втория аспект на темата, а именно подписване на Предварителен договор за избрания от вас имот. Не ви препоръчваме да направите това на по-ранен етап, защото при подписването му трябва да заплатите капаро, обикновено в рамките на 10%, а за да го направите, трябва да сте сигурни, че ще получите от банката точно тази сума, която желаете. В противен случай може да „изгорите” с наличните ви пари, наречени по-горе „самоучастие” в кредита.

Шестата стъпка е набавяне на набор документи с помощта на продавача или посредника по сделката и предоставянето им на финансиращата банка, неограничаващи се до: Удостоверение по чл. 87, ап. 6 от ДОПК за наличие или липса на задължения от НАП; Документи за доказване на доходите по образец на банката; копие от Удостоверение за сключен граждански брак; Удостоверение за семейно положение и документи, касаещи избрания от вас имот.

На седмата крачка, точно веднага, след като сте станали горд собственик и сте положили подписа си в нотариалния акт за мечтания имот, трябва да разпишете пред нотариуса и втори нотариален акт (при договорна ипотека), с който залагате същия този имот срещу парите, предоставени ви от банката. Таксата за него е различна в различните случаи, но със сигурност е в пъти по-малка от сумата, която дължите за първия нотариален акт.

Осмо – Обикновено след вписване на двата нотариални акта в Служба вписвания към съответната Агенция по вписвания по местонахождение на имота, банката желае писмено Удостоверение от Служба вписвания, от което е видно, че в нейна полза е вписана първа по ред и единствена ипотека. Това Удостоверение се заплаща от вас, струва между 20-50 лева, в зависимост от срока, в който се издава и е нужно на банката, за да плати на продавача размера на сумата по кредита ви.

Девето – още бюрокрация – знаете, че новопридобит имот се декларира и т. нат.

Десето – не остава нищо друго, освен да ви кажем едно голямо ЧЕСТИТО!

Коментари: 7

 1. Анонимен | 31 октомври 2012

  nskam davi popitam mogeli da ipotekiram kwtata

 2. Анонимен | 5 април 2018

  Mojeli i az dasi kupq kishta s ipoteka

 3. Дарина Задурян | 5 април 2018

  Покупката на къща с ипотечен кредит е напълно възможна. Доколкото ми е известно, повечето банки приемат къща за обезпечение. Важно е къде е къщата. Препоръчвам да се обърнете към кредитен посредник, защото той най-точно ще ви ориентира.

 4. славина | 31 август 2018

  нужен ли е предварителен договор при покупко-продажба между 2 частни лица?

 5. Джулиъс Бекер. | 29 ноември 2018

  Добър ден, кандидатствай за заем Аз съм г-н Джулиъс Бекер, надежден заемополучател Имате ли нужда от кредити за проект, инвестиции, лични заеми, жилищни кредити, студентски заеми, заеми за консолидация и заеми за различни проекти? Имате ли нужда от заем за стартиране на малък, среден или голям мащаб? Имате ли нужда от заем за изграждане на къща или кола заем? Имате ли нужда от заем за закупуване на оборудване за машини за работа? julius becker Кредитната фирма е отговорът на всички ваши проблеми, даваме заеми с 2% лихвен процент и нашата сделка е бърза, сигурна и удобна. тези, които искат да получат заем от нас, трябва незабавно да се свържат с нас чрез (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) за повече информация. В очакване на вашия отговор. С Най-Добри Пожелания Джулиъс Бекер.

 6. Джулиъс Бекер. | 15 декември 2018

  Добър ден, кандидатствай за заем Аз съм г-н Юлиус Бекер, надежден заем заемодател Имате ли нужда от заеми за проект, инвестиции, лични заеми, жилищни кредити, студентски заеми, заеми за консолидация и заеми за различни проекти? Имате ли нужда от заем за стартиране на малък, среден или голям мащаб? Имате ли нужда от заем за изграждане на къща или кола заем? Имате ли нужда от заем за закупуване на оборудване за машини за работа? Юлиус Бекер Кредитната фирма е отговор на всички ваши проблеми, даваме заеми с 2% лихвен процент и нашата сделка е бърза, сигурна и удобна. тези, които искат да получат заем от нас, трябва незабавно да се свържат с нас чрез (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) за повече информация. В очакване на вашия отговор. С Най-Добри Пожелания Джулиъс Бекер.

 7. Mr.Julius Becker. | 7 януари 2019

  Добър ден, кандидатствайте за кредит Аз съм г-н Юлиус Бекер заслужаващ заем кредитор Имате ли нужда от кредити за проекти, инвестиции, лични заеми, жилищни кредити, студентски заеми, кредити за кредитиране и кредити за различни проекти? Имате ли нужда от заем за стартиране на малък, среден или голям бизнес? Имате ли нужда от заем, за да построите къща или заем за кола? Имате ли нужда от заем за закупуване на оборудване за работа? Юлиус Бекер Кредитна фирма е отговорът на всички ваши проблеми, ние даваме заеми при 2% лихва и нашата сделка е бърза, безопасна и удобна. тези, които желаят да получат кредит от нас, трябва да се свържат с нас веднага чрез (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) веднага за повече информация. Изчаквайте вашия отговор. С Най-Добри Пожелания Г-н Жулиус Бекер.

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.