Какво е важно за Купувача на апартамент?

от Дарина Задурян | 20 юли 2011 | Прочитания: 1716 | Коментари: 2

Не може да се отговори на този въпрос с една кратка статия. Тук аз ще набележа само някои основни стъпки. Покупката на апартамент е важно дело, с доста основни моменти и подводни камъни. Хората, които са минали вече по този път, разбират какво имам предвид (или поне по-голямата част от тях). За останалите предлагам следното четиво:

На първо място ще поставя вездесъщите финикийски знаци – ако не сте ги осигурили (в наличност или чрез кредитиране плюс собствен начален капитал за т. нар. капаро), от сърце ви съветвам – не започвайте да гледате и търсите!

Знаете колко можете да си позволите – следва да разберете какво можете да получите за тези пари. Подчертавам израза, защото ще си спестите време и неприятни емоции, ако тези два фактора се приближат максимално. И като споменах спестено време, трябва да ви кажа, че най – разумния вариант в тази посока е да се доверите на един професионален посредник (с договор, разбира се), който да ви каже какъв точно апартамент можете да получите за съответната сума и еветуално да ви го намери.

В случай, че държите да свършите всичко сами, отделете време и се разровете в имотните портали и печатните издания, където се предлагат имоти (за района на Варна такива са порталите имот.бг, имоти.нет, в последно време хоумс.бг, задължителното  Позвънете имоти), списанието Варненски имоти и др.). И макар част от обявите, които ще видите, да са „кухи” (нереални), малко или повече ще придобиете представа за средните цени по райони и тип имот.

Следващата стъпка е да видите апартаментите, които са ви харесали като оферта. За това ще трябва да отделите доста време, да се заредите с търпение, здрави нерви и внимание (шансовете да попаднете бързо на търсеното от вас нещо не са много големи). Гледайте всичко – пукнатини в таваните и стените, общите части на сградата, просранството около сградата, инфраструктурата и т.н.т. Четете добре това, което ви се дава за подпис при огледите – включително и дребните букви в края на страницата!

Приемаме, че сте намерили вашия имот! Вижте документите му за собственост, уверете се в самоличността на продавача, поискайте информация за налични тежести, уверете се, че са погасени задълженията за битови услуги. Огледайте много добре предварителния договор преди да го подпишете и поискайте промени, ако има клаузи, които не ви устройват. За ваше спокойствие може да платите имота чрез специална банкова сметка (ЕСКРОУ). Предвидете средства за заплащането на местен данък и нотариални разходи (в зависимост от стойността на апартамента и от това ще ги делите ли с продавача).

Приемо-предавателния протокол при въвеждане във владение е важен момент – така ще сте сигурни, че всичко, което сте виждали на огледа и знаете, че купувате, ще намерите в жилището при влизането ви във владение.

След като получите вписаният си акт за собственост, не подминавайте задължението си да декларирате новопридобития имот в данъчната служба по неговото местонахождение. Ваш е и ангажиментът по прехвърляне на партидите на апартамента след придобиването му в съответните дружества по водоснабдяване и електроснабдяване.

Както споменах в началото – много са важните моменти в това начинание. Ако се доверите на професионален консултант, който да се погрижи за вашата инвестиция, да защити вашите интереси и права, ще можете на спокойствие и без грижи да се концентрирате и насладите на избора на вашия нов дом.

Коментари: 2

  1. AttPS | 1 септември 2011

    Е тази статия вече не ми хареса, именно от професионалната гледна точка, като удар под кръста го чувствам :) ))), не всъщност статията е куха, извинявам се за грубото отношение към дамата, но нека си имаме самочувствието на “брокери”. Защото: Не е редно да описваме част от работата си в съвет – към обслужваната страна, не е редно да не наблегнеш на основните моменти и да ги пропуснеш, говорейки за осигуряване и преглеждане на семейния бюджет – дали имаме шанса да си купим имот изобщо, нека първо си зададем въпроса: Колко от последните обслужени клиенти не знаят с каква сума разполагат? – Аз такива не съм обслужвал, именно поради факта че финансовата образованост, ако можем така да я наречем на хората, отдавна вече (преди още 90-те години г-жо Задурян) се е подобрила. Всъщност “Какво е важно …” статията ни насочва към услугите на професионалния брокер, но като такива би трябвало да изложим рисковете за купувача, обрисувайки какво не трябва да се случва, и какво от това ще си спестят при оказано на брокер или фирма доверие. Пръснали сте се в неясноти, не че нещата не са верни, но започвайки такава статия би трябвало да наплашите (ако мога така да се изразя) купувачите, по начин който ще ги накара да следят второто издание, или продължение на рисковете при покупка на имот. Съжалявам ако съм груб “коментатор” но заслужавайки си критиката, надявам се станете още по-добри.

  2. lili | 10 април 2012

    BLagodarq vi,chovek ne kupuva apartament vseki den,i zatova trqbva da bade naqsnoooo!!!!!Nauchih mnogo neshta ot vashite statii,shtastliva sam ,che ima hora ,kato vas,badete jiva i zdrava

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.