Кой брокер е добър?

от Даниела Зандова | 5 юли 2011 | Прочитания: 4384 | Коментари: 3

За да се опитаме да дадем поне задоволителен отговор на въпроса: „Кой е добър брокер?” трябва първо да дадем ясна оценка на това – Какви качества трябва да притежава брокера и кои от посочените качества го правят добър брокер.

На първо място мисля, че всеки брокер трябва да има аналитичен ум, гъвкавост, предприемчивост, да бъде комуникативен, да е коректен. Той трябва бързо да може да извлича информация и да съдейства на клиентите при диференциране на техните нужди, относно търсения или предлаган имот, както да оценява и използва възможността на добрите лични взаимоотношения с клиентите за постигане на добри резултати в продажбите. Брокерът трябва да може да се справя с негативите на различни ситуации, които възникват, ако разбира се е достатъчно комуникативен и умее да общува с хората по подходящия начин, да може да запази присъствие на духа в трудни ситуации, което безспорно означава, че задължително трябва да е добър психолог, и най-вече ДА УМЕЕ ДА СЛУША И ЧУВА клиентите си.

Брокерът пряко контактува с клиенти, а това налага съобразяване с много и все различни хора, всеки със свои характерни особености. Не са рядкост клиентите, които сами не знаят какво точно искат и за това e необходим индивидуален подход към всеки. Не е без зачение умението да успее да завоюва комисионната си и съответно клиентите с удоволствие да я платят и да благодарят за това.  Всички действия на брокера трябва да са насочени изключително в интерес на клиентите, той винаги трябва да е коректен с тях, защото един доволен клиент ще доведе още двама или трима, а недоволният ще изгони поне десет.

Това са все качества, които човек трябва вродено да притежава, за да бъде брокер и в процес на работата да ги развива и използва, за да просперира като такъв.

Има основни неща обаче, които брокерът трябва да научи, за да може да използва другите си  умения и да върви напред и да се стреми да стане добър в професията.

Абсолютно задължително е първо брокерът да има теоретична подготовка, свързана с изучаване на основните понятия и документи, необходими за продажбата на един имот.

Всеки брокер трябва да има базови познания по строителство и архитектура, за да може успешно да борави с архитектурните проекти на сградите. Това е особено необходимо, когато се предлагат имоти в т.нар. „Ново строителство”. Освен това много важно е да познава основните закони от правото, свързани с недвижимите имоти, документите за собственост и всички придружаващи ги удостоверения, скици, както и да умее бързо да борави с карти на различните землища, ако се занимава с продажба на земеделски земи /без значение дали са за земеделско ползване или са в територии, предвидени за застрояване и е необходимо промяна на статута/. Необходимо е добре да познава всички реквизити на изброените документи, които идентифицират имотите, както и да извлича максималната му необходима информация от тях.

Във фирми, чиято основна цел е стабилна позиция на пазара /каквато е и нашата/, брокерите са специализирани в определен сегмент от пазара. Диференцирането по принцип е хубаво нещо, но специализираният брокер, за да е добър, трябва да има поглед и върху другите сегменти на пазара. Например брокерът, който се занимава с покупко-продажба на жилища, трябва да знае какви са наемите, защото често клиент купува апартамент, магазин, офис с инвестиционна цел, за да го отдава под наем и очаква от брокера си да го ориентира в този пазар. Същото се отнася и за брокерите, които се занимават с продажба на терени за жилищно или промишлено застрояване. Необходимо е да познават добре зоните, предвидените показатели на застрояване, както и цените на имоти в готови построени сгради в съответния район. Много често и на тях им се налага да консултират клиенти, които продават земя и очакват от брокера си да ги насочи къде е изгодно да инвестират средствата от продажбата и съответно какъв наем могат да получават от това.

ИСТИНСКИЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТ НИКОГА НЕ ПРИЕМА ОФЕРТИ ЗА ПРОДАЖБА САМО ПО ТЕЛЕФОНА, КАКТО И НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРЕДЛАГА ИМОТИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА. Личният контакт с клиента е задължителен. Брокерите трябва да бъдат взискателни  към клиентите си – купувачи, за да могат да им помогнат да изяснят целите си, да им предложат алтернативи, за да вземат най-доброто за тях решение. Същото се отнася и за клиентите, които продават имоти. От тях трябва да се изискват всички необходими документи за продажба, както и яснота по всички обстоятелства, свързани с нея. За да  получи това брокерът трябва да бъде взискателен преди всичко към самия себе си, към офертите които получава и предлага. Като част от това е проверка на документите за собственост, проверка за тежести и други обстоятелства ограничаващи правото на собственост, на ползване и владеене на имота. При сключване на сделка е необходимо брокерът да оказва пълно съдействие на своите клиенти при подготвяне на документите за продажба  и всичко необходимо за успешното й финализиране.

Всички брокери във ВарнаТренд се стараем да бъдем добри брокери и сме на вашите услуги.

Коментари: 3

 1. AttPS | 1 септември 2011

  Поздравления за статията, но с малки забележки: 1. “и да съдейства на клиентите при диференциране на техните нужди” – надявам се сте объркали думата, всъщност мисля, че трябва да помага на клиентите при конкретизиране на техните нужди, по начин, който би довел до допускане на най-малкия компромис в опитите на тяхното задоволяване /нуждите имам предвид/, доколкото разграничаването им /предполагам това сте имали в предвид/ прави задачката малко трудно. Нуждите на клиентите всъщност при недвижимите имоти са неосъществени и незадоволени потребности, които един търговец на недвижими имоти трябва да съобрази с тяхното финансово, обикновено незадоволително състояние, и заедно с клиентите, дори и да ги накара, сами да стигнат до правилния избор. – Най-доброто решение е когато сами стигнем до него. 2. Коректност и индивидуален подход – често го повтаряте, ОК, но виждам, че начина ви на работа е едностранно комисионно възнаграждение. Оттук и въпроса/те ми: Към коя страна в търговските си отношения в случая сте коректни? По този начин не подхождате ли единствено “индивидуално” към страната изплащаща ви комисионно възнаграждение? 3. Съгласен със сегментирането, но на районен принцип – деленето по типове имоти, наеми, продажби просто усложнява структурата ви и не води до оптимален резултат – лично мнение и опит. Обвържем ли го с по-горното – едностранното комисионно възнаграждение – то тогава кашата е малко по-пълна, захвърляте ли клиент-купувач, който не ви плаща комисионна, ако примерно излезе от района, или го насочвате към колега консултант – тогава пък индивидуалния ви подход отива по дяволите, или пък разчитате липсата на комисионна да го запази със статута на “топъл” само при вас клиент? 4. Отлично – последния абзац вече говорим за “изясняване” на целите … именно Пропуснах и не ми се трие … брокера е приложен специалист, именно затова и трябва да познава нормативните уредби, подзаконови актове и прочие, както и пазара, района, … дори кучетата по улицата където продава, но всъщност усещам, че и вие г-жо Бойчева сте против сегментирането на колегите ви, изправяйки ви пред ситуация че нещо трябва да се промени, на база (Поздравления за който) сайт сте направили и си го имате, но използвате на 15% от капацитета му … Статията е отлична … но непълна!

 2. Петя | 15 април 2013

  Здравейте, можете ли да ми препоръчате наистина коректен брокер за Варна за 3-ен апартамент?

  Благодаря предварително!

 3. Дарина Задурян | 15 април 2013

  Здравейте, Петя, В отговор на въпроса Ви бих казала, че с чиста съвест определям като коректен целият ни екип и всеки негов брокер в частност. Като започнем от собственика на агенцията ни и минем през всеки негов служител, защитата на клиента ни и неговите интереси е от основно значение за нас. Благодарение на този факт вече 10 години работим спокойно и открито на пазара на недвижими имоти във Варна (доказателството ще видите в подробните ни оферти). И тъй като съм наясно, че най – доброто доказателство за думите са делата, Ви каня да се запознаете с екипа ни. Преценете, дали сме вашите брокери и тогава решете дали да ни се доверите.

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.