Европейски стандарт за услуги на брокерите на недвижими имоти

от Антон Андонов | 29 ноември 2011 | Прочитания: 855 | Коментари: 1

Пълният текст на тази статия можете да прочетете в Dnevnik.bg

На 20 май 2009 г. CEN приема Европейски стандарт EN 15733, който регламентира общо европейските изисквания относно предоставяне на услугите от брокери на недвижими имоти. В България стандартът е публикуван от носителя на правата върху него – Български институт за стандартизация /БИС/ на английски език на 17 юни 2010 г. и с официален превод на български език на 19 октомври 2010 г.

Стандарта бе представен официално на 22 октомври 2010 г. на Конференция и крълга маса организирана от Националното сдружение недвижими имоти /НСНИ/ съвместно с Европейска конфедерация на агентите за недвижими имоти /C.E.I./ на тема „Въвеждането на европейския стандарт EN 15733 за услугите на агентите на недвижими имоти и законовата регламентация на този бизнес в България”

На нея участниците – Агенции за недвижими имоти членове на сдружението, получиха по един екземпляр от стандарта при изричното условие, че интелектуалните права за разпространение в България на този интелектуален продукт принадлежат единствено на Българския институт по стандартизация.

В сайта на института може да се прочете следния текст: „Стандартите се разработват и публикуват в интерес на обществото и представляват мощно средство за информация и взаимно разбиране между партньори.”

И въпреки това ние, професионалните участници на пазара на недвижими имоти имаме право да четем стандарта, да го спазваме, да се позоваваме на него, но нямаме право да го популяризираме, да го публикуваме на интернет страниците си, да го даваме на клиентите си.

В сайта на БИС стандарта може да бъде закупен от тук срещу скромната сума от 39,60 лева.

Коментари: 1

  1. Боримечков | 5 февруари 2012

    Колеги, поздравления за добрия сайт! Относно евростандарта-ОК, нека да го има. Но останалото е мафия-всички браншови организации стават мафиотски, след като им се дадат права за регулиране на бранша. И НСНИ това цели-не да обучава и информира, а да продава услугата “сертифициран”, да усуче някакви парици от ЕС, с благовидното намерение за повишаване качеството. Видяхме какво стана със Строителната камара в БГ-събирачи на пари, наблюдавал съм в САЩ как браншовите им шофьорски организации са се мафиотизирали и са вкарали бариери, такси и изисквания за всичко и то в тази иначе много свободна икономика. Между другото, във Франция, където изискванията за брокерите са невероятни, услугата е на много ниско ниво, благодарение на ниската конкуренция-това от собствен опит. Не е вярно, че БГ агенциите са с ниско качество на работа и затова не се търсят. Достатъчно е да погледнете в нета, в международните портални сайтове или да отидете на международно имотно изложение и ще разберете, че в БГ се работи не по-високо ниво от средното за Европа, а и твърдо мога са кажа по-почтено! Всяка регулация е вредна, ограничава свободата на работещия и дава права на чиновника(който и понятие си няма от работа) Допивайки си сутрешното кафе, ви желая много успехи!

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.