Последен етаж, защо НЕ?

от Даниела Зандова | 17 май 2012 | Прочитания: 637 | Коментари: 1

Прието е да се смята, че последният етаж не е най-мечтаното място, където да се намира домът ви. Като дете със сигурност сте съжалявали съседите от последния десети етаж, щом асансьорът ненадейно се повреди. Сериозно се замисляте и как ли са се чувствали те по време на няколкото по-осезателни земетресения.

Заради непривлекателността на последния етаж обаче, именно там са позиционирани по-евтините оферти в агенциите за недвижими имоти в наше време. По тази твърде важна причина именно те се населяват най-бързо в новите сгради. Всъщност последните етажи са така непривлекателни, защото да се изкачват стълби си е сериозно изпитание. Особено ако си натоварен с пазарски чанти. Проблемът е още по-голям, ако блокът е висок и асансьорът не работи или се разваля често. Тогава изтезанието е пълно. Сериозен проблем при живот на последния етаж е състоянието на покрива. Опасността от течове не само е огромна, но направо си е въпрос на време. Вярно, че покривът е обща част от блока и би трябвало всички съседи да участват финансово в ремонта, но  това не случва често. Нали влагата и мухълът са в твоя дом. Единият вариант е безкрайни разправии със съседите, защото у вас всеки си прави оглушки, щом нещата опират до пари, а проблемът не е над неговата главата. Вторият, по-бърз и ефикасен начин е, сам да запретнете ръкави и да си решите въпроса за своя сметка.

Въпреки тези безспорни неудобства, животът на последния етаж има и предимства, и то не за пренебрегване. Пейзажът, който се разкрива от последния етаж, винаги е много по-впечатляващ, отколкото от ниските нива. От ниския етаж се виждат отсрещните сгради, често много близки и обитателите им направо ти надничат през прозореца, виждат се клоните на съседното дърво, в най-добрия случай – улици. От последния етаж гледката е от птичи поглед, има широта, простор, а не рядко си е направо красота. Нямаш съседи, които да живеят над теб, голямо предимство, защото няма кой да ти чука и тропа на главата или да пуска силна музика, тъкмо когато си легнал да поспиш, леглото му не скърца когато си сменя посоката на хъркане. Не ти изтръскват всякакви боклуци отгоре и не ти пълнят терасата с останките от последното хранене, тъкмо когато си простряла прането.

Възползвайте се от по-ниските цени на офертите и предлаганите от агенциите подобни жилища, за да покажем че не сме Европейци само по географски призна, пък и пазара изобилства с предложения и то на атрактивни цени, сред които може да изберете вашия нов дом.

Разновидност на това предимство е, че няма как да бъдеш наводнен от спукана отгоре тръба. Колкото си по-нависоко, толкова шумът и прахът намаляват. Особено ако блокът се намира до оживена улица, това си е супер предимство. Нямаш проблем, ако си направиш барбекю на терасата. В този случай няма да понасяш забележките и мрънкането на съседите, удавени в пушека. Можеш да се димиш, без да се тревожиш за нищо. Като добавка – можеш да изнесеш лете вечерния си живот направо на терасата – барбекю, красива гледка от високо, спокойствие. Стълбите като гимнастика може да изглежда доста мазохистично, но има и такава гледна точка. Изкачването на стълбите при неработещ асансьор, може да компенсира гимнастиката, която си пропуснала да направиш тази сутрин. Въпреки този попресилен позитивизъм, желателно е сравнително рядко да ти се налага да прибягваш до него. Последният етаж дава неоценимо предимство, за да спестите и от електричество – можете да си поставите слънчеви батерии и така хем да бъдете екологични, хем да намалите сметката за ток, а като следствие и да спрете да си интересувате от непрекъснатото повишаване на цената му. Можеш и да си изстрелваш ракети на Нова година, без да застрашаваш никой. Това е малко ексцентрично предимство, но когато човек попадне в екзалтираната ситуация на празника, го оценява по достойнство. Онова, което повечето хора не харесват, би могло да притежава неочакван чар – малко странен, но подходящ за ценители. Ако имаш сетива да го усетиш, ще бъдеш по-щастлив от оня, който има уж по-доброто, но винаги намира кусури и все иска нещо повече. По-добре щастлив, с каквото имаш и с ясно съзнание за предимствата му, отколкото вечно недоволен и желаещ нещо друго, което нямаш.

Коментари: 1

  1. Ани Жорова | 17 май 2012

    Адмирации за съдържателната тема ,която сте развила г-жо Петрова!Много ми хареса,тъй като съм живуща на последен етаж и действително предимствата да си собственик на такова жилище в нашата обетована държава си е цял лукс.Пожелавам ви успех!

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.